Novosti

Okrugli stol „Biti mlad i siguran u prometu“

9 Veljača 2016
U Umagu je 3. veljače 2016. godine održan okrugli stol na temu „Biti mlad i siguran u prometu“. Događaj je organiziralo Društvo psihologa Istre, u suradnji s Motoklubom Staaari rokeri Umag i Policijskom upravom istarskom. Na okruglom su stolu, kojim je moderirao Stribor Filić, sudjelovali članovi motokluba, policijski službenici te predstavnici struke, koji su kroz izlaganja i rasprave predstavili javnosti aktualne probleme vezane za sudjelovanje mladih osoba u prometu te ukazali na važnost opreza u vožnji i prevencije prometnih nesreća.
Alan Ivezić, mag. oec., predstavio je anketno ispitivanje kojim je istražio razmišljanja i emocije mladih vezane za promet. Ispitivanjem je utvrdio da se i kod mladih i budućih vozača isprepliću strah i žudnja za brzinom, samouvjerenost u svoje vozačke sposobnosti, osjećaj slobode tijekom vožnje te nedostatak odgovornosti i neoprezna vožnja. Budući da velik broj mladih stradava na motociklu, sudionici okrugloga stola dobili su priliku saznati što je potrebno kako bi se motociklisti zaštitili i prevenirali nesreće. Svoje je iskustvo sigurnog upravljanja motociklom iznio tako Alen Božić, tajnik motokluba MK Staaari Rokeri iz Umaga.
Okruglom su stolu nazočili i policijski službenici Marko Oršulić i Mirko Jajić, čiji je poseban predmet interesa sigurnost cestovnog prometa. Svojim su izlaganjima dali prikaze statističkih podataka o prometnim nesrećama u razdoblju od 2011. do 2015. godine, s posebnim naglaskom na nesreće koje su izazvali mladi vozači na području Istarske županije. Kako bi se takve nesreće spriječile, Policijska uprava istarska provodi niz preventivnih akcija.
Ključni problemi vezani za sudjelovanje mladih vozača u prometu su socijalna nezrelost, natjecateljski i hedonistički motiv za vožnju, loša komunikacija s ostalim sudionicima u prometu, loša procjena potencijalno rizičnih situacija te vlastitih trenutnih psihofizičkih sposobnosti, ukazale su Iris Dragolin, dipl. psiholog, prof. i Jelena Rukavina, mag. psych. svojim izlaganjem o emocijama mladih sudionika u prometu.
Struku je predstavljala i Vera Pavičić, dipl. def. soc. ped., koja je prikazala utjecaj stavova na ponašanje mladih u prometu te važnost novih načina djelovanja na stavove iz razloga što stavovi uvelike određuju ponašanje sudionika u prometu. Zaključak njezinoga izlaganja bio je ujedno i uvod u raspravu o nužnosti opreza i obzirnosti u prometu i važnosti razmišljanja svih sudionika u prometu o sigurnoj vožnji.

Članstvo

Društvo psihologa Istre okuplja više od 100 psihologa s područja Istarske županije.

Želite li nam se pridružiti?
Ispunite web pristupnicu!

E-obavijesti

Želite li na Vašu e-mail adresu primati obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama?

Linkovi