Novosti

Biti autentičan je bivanje u skladu sa životnim vrijednostima i idejama

Tekst preuzet s portala Glas Istre (objavljen u Tjednu psihologije 2023.). Autorica: Vanja Prvulović, mag. psych., psihoterapeutkinja u Sinapsi

Razvijajte samosvijest: budite kontinuirano znatiželjni u otkrivanju svojeg načina razmišljanja, opažanju svojih reakcija i sagledavanju šire slike

Jeste li si ikada postavili pitanje ‘po čemu sam jedinstven/a?’. Biti autentičan, živjeti vlastitu istinu, je bivanje u kojemu su vaše misli, osjećaji i akcije usklađeni s vašim životnim vrijednostima i idejama. Jasnoća oko vlastitih potreba, vrijednosti, ciljeva, očekivanja, crta ličnosti, reakcija i brojnih drugih faktora, omogućuje nam zadobivanje osjećaja unutarnje moći i kontrole nad stalno promjenjivim, nejasnim, nesigurnim i kompleksnim svijetom koji nas okružuje.

Autentična osoba je otvorenog uma, pokazuje ranjivost, hrabra je, preuzima rizike i ima visok integritet. Također, komunicira jasno, kongruentno i dosljedno, odiše pouzdanošću i samopouzdanjem te stvara povjerenje. Inspirira druge, stvara čvršće veze, potiče odanost i angažiranost, stvara okruženje suradnje te olakšava drugima otvaranje i hrabrost za izlaganje. Što je sve izvrstan voditeljski potencijal. Dodatno, naša sposobnost doživljavanja povezanosti s drugima povezana je i s našim zdravljem i dugovječnošću. Ljudi koji mogu iskusiti autentične veze obično su zdraviji, tjelesno i psihički.

Da biste bili potpuno autentični, morate preuzeti punu odgovornost za svoje ponašanje – životne izbore, postupke i ishode.

Kako njegovati vlastitu autentičnost?

Razvijajte samosvijest: budite kontinuirano znatiželjni u otkrivanju svojeg načina razmišljanja, opažanju svojih reakcija i sagledavanju šire slike. Primjerice, možda praćenjem svojih reakcija otkrijete kako s lakoćom ubacite šalu na početku druženja s nepoznatim ljudima te kako humor i vama i grupi olakšava opuštanje. Kasnije možete svjesno koristiti ovu vještinu koja vama dolazi autentično, da se podržite u situaciji kada vam je potrebno što prije opustiti se.

Povežite se sa svrhom: Kada znamo zašto nešto činimo, imamo više volje i energije. Pronaći vlastitu svrhu proces je koji se razvija s vremenom. Biti vjeran sebi znači imati hrabrosti definirati vlastitu verziju onoga što znači živjeti (uspješan) život. Ono što volite može biti različito od onoga u čemu ste dobri, što je korisno drugima ili isplativo. Ipak, pronaći razlog za postojanjem je nešto čemu je potrebno težiti. Čak i traganje za vlastitom svrhom omogućuje vam razvoj strpljenja, znatiželje, otvorenosti i hrabrosti.

Budite u kontaktu s prirodom: U današnjem svijetu brzine, kontinuirane dostupnosti i povezanosti, lako zaboravimo stati (čak i “samo” usporiti) te povezati se samo sa samim sobom. Bivanje na otvorenom i usredotočena svjesnost svih osjetila na prirodu koja nas okružuje, usklađuje um i tijelo te vraća energiju. To nam omogućuje bolji kontakt sa samim sobom i vlastitim potrebama.

Budite otvoreni: Iako kao autentična osoba živite prema vlastitom kodeksu vrijednosti i morala, slušajte tuđa mišljenja na znatiželjan način, bez osuđivanja. Potrudite se sagledati događaj i osobu iz svih perspektiva. Otvorite se prema drugima kako bi se mogli uz vas osjećati sigurno i budite otvoreni prema znanju, iskustvu, promjenama i svemu što može proširiti vašu svjesnost.

Kontinuiranim povećanjem vlastite svjesnosti, svrhovitim djelovanjem u skladu sa zrelim vrijednostima, otvorenim umom i u kontaktu s prirodom koju privremeno “posuđujete” možete razvijati svoju autentičnost i svoju ljudskost za vlastitu i tuđu dobrobit.

Skip to content