Novosti

Kampanja “Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja”

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja 2022.

U zadnje 2 godine, kao posljedica krize izazvane koronavirusom,  stresa izazvanog potresima te financijske krize, primamo sve više upita naših građana i građanki te primjećujemo povećanu potrebu i važnost da se kao struka približimo zajednici. 

Društvo psihologa Istre i ove godine, povodom 10. listopada 2022., Svjetskog dana mentalnog zdravlja, provodi kampanju pod nazivom “Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja”. Ovogodišnji slogan, kojeg preporučuje Svjetska federacija za mentalno zdravlje (WFMH) u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), je “Učinimo mentalno zdravlje i dobrobit za sve globalnim prioritetom“.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije 1 od 5 osoba suočava se s teškoćama mentalnog zdravlja, no nažalost, samo ⅓ njih ima stručnu pomoć. Razlozi nedobivanja stručne pomoći su nedostatak praćenja i trijaže, nedovoljna dostupnost pomoći, duge liste čekanja, visoka cijena, nedostatak percipirane potrebe za traženjem stručne pomoći te stigmatizacija, sram i strah. 

Zbog svega navedenog željeli bismo podsjetiti naše građane_ke na važnost brige o mentalnom zdravlju, unijeti informacije o mentalnom zdravlju u svakodnevne medijske i društvene prostore i time utjecati na smanjenje stigme i predrasuda vezanih uz traženje stručne psihološke pomoći. 

Kako bi to ostvarili, Društvo psihologa Istre osmislilo je nekoliko aktivnosti kroz listopad:

  • Interaktivno predavanje za građane_ke “Mentalno zdravlje i ja” u Višnjanu u četvrtak, 13. listopada 2022. u 18:00 h, kojeg vodi naša članica, psihologinja i psihoterapeutkinja, Luana Poleis
  • Besplatno psihološko savjetovanje (u trajanju od 1 h) od 10. do 16. listopada 2022. za građane_ke koji_e se jave na e-mail savjetovaliste@dpi.hr (ograničen broj termina)
  • Nagradni natječaj na društvenim mrežama Društva psihologa Istre  (Facebook i Instagram) u kojem 1 pratitelj_ica može osvojiti knjigu
  • Sekcija za predškolsku psihologiju DPI-ja pripremila je edukativni i savjetodavni plakat “Zastani na tren” o mentalnom zdravlju odgojitelja/ica te provodi ispitivanje mentalnog zdravlja odgojitelja_ica:

Pridružite nam se u kampanji, izaberite aktivnost za sebe i učinite mentalno zdravlje prioritetom. 🙂

Skip to content