Novosti

Održane radionice u sklopu projekta “Zabavne i korisne vještine”

Provedene radionice za radne terapeutkinje

U okviru našeg projekta Zabavne i korisne vještine, 2. i 3. prosinca u Pazinu održane su radionice za radne terapeutkinje koje rade u ustanovama za starije i psihički bolesne osobe.

Vodile su ih članice DPI-ja Marlena Plavšić i Doris Apostolovski te dizajnerica Milica Kesić Kiš.

Od psihologinja ovo stručno usavršavanje polazila je Adriana Posedel-Frančić koja kaže da joj je ovo komplementarno uobičajenim edukacijama koje polazi vezano za struku. Naime, ove se radionice bave tehnikama koje su praktične i jednostavne za
provedbu s osobama različite dobi, pa tako i u ustanovama u kojima su smještene starije osobe i osobe s psihičkim teškoćama. Načini rada i sadržaj korisni su za poticanje kreativnog izražavanja, spretnosti i povezivanja u grupi.

Polaznice su radne terapeutkinje iz domova u Puli, Novigradu i Brkači.

Polaznice radionice ovaj su se put bavile temom prometa i prijevoza tako što su istraživale elemente prometa u gradu, promišljale o ugljičnom otisku raznih prijevoznih sredstava, a provjeravale su i svoje znanje u kvizu o pomorskom prijevozu.

U kreativnom dijelu upoznale su se s tehnikom makramea te su zaplitale različitom užadi uporabne i dekorativne predmete. Zabavile su se stvaranjem igara s temama putovanja u središte, budući da je radionica bila Pazinu, pa su tako teme bile: Put u središte jeseni, Put u središte Istre i Put u središte uma. Kako je to danas vrlo popularno, mnogi ljudi pišu putopise čim se malo maknu od kućnog praga. Inspirirane takvom vrstom štiva, polaznice su pisale putopise po vrlo poznatim, svakodnevnim rutama, kao što su primjerice, put od jedne do druge prostorije u stanu.

Ukratko, osim zapetljavanja, polaznice su se bavile i raspetljavanjem raznih čvorova, kako prometnih, tako i onih od konca i ruku.

Projekt Zabavne i korisne vještine financijski je sufinanciran od Istarske županije, kroz Javni natječaj za financiranje projekata iz područja zdravstva i socijalne skrbi u Istarskoj županiji za 2022. godinu.

Tekst pripremila Marlena Plavšić

Skip to content