Novosti

Poštovanjem do bolje verzije sebe

Tekst preuzet s portala Glas Istre. Autorica: Ana Božac, prof. psihologije, psihoterapeutkinja, art-terapeutkinja

Gledajući ljude oko sebe u dućanu, na cesti, na igralištima, u poslovnim organizacijama, institucijama, na televiziji i drugim medijima, u svakodnevnom govoru ne mogu ne primijetiti izraze nepoštovanja jednih prema drugima. Ono što bi trebala biti osnova i preduvjet svake komunikacije i odnosa koliko god banalni bili, nestala je iz naših riječi, gesta, a najgore iz misli i osjećaja, načina življenja.

Pitam se, gdje je nestalo poštovanje i zašto?

Možda ćete, dok ovo čitate, pomisliti da vi poštujete druge, ali drugi možda ne poštuju vas.

Poštujete li zaista druge ljude, male i velike, slabe i jake? Koliko ste predrasuda i uvjerenja, naučenih ponašanja preuzeli iz sredine u kojoj živite, apriori nekim skupinama oduzeli poštovanje?

Ako poštujete drugu osobu, jeste li joj kroz svoje geste, način govora ili ponašanje iskazali poštovanje, učinili da se osjeća viđeno i “čujeno”, da se osjeća dobro u razgovoru s vama, na poslu, na cesti, u dućanu?

No, najvažnije od svega: poštujete li sebe? Poštujete li svoje potrebe i osjećaje? Živite li u skladu sa njima? Poštujete li zemlju po kojoj hodate i kako joj iskazujete poštovanje? Poštujete li hranu koju jedete, vodu koju pijete? Poštujete li ljude koje susrećete i na koji način im to pokazujete?

Nedostaje nam svjesnosti o nama samima i svemu što nas okružuje. U trenutku kada osvijestimo što osjećamo i trebamo, kada osvijestimo okruženje u kojem se nalazimo, tada možemo prepoznati sve prepreke koje nam stoje na putu poštovanja sebe, drugih i okoliša. U tom istom trenutku imamo izbor. Izbor da se oglušimo i ponašamo kao i uvijek, putem automatskih obrazaca ili izbor da krenemo svjesno birati i svjesno gledati sebe i život oko sebe. Od tada, ništa više neće biti isto. Od tog trenutka možemo poštovanjem sebi uljepšati dan, zemlji, prirodi, našem okruženju, ljudima oko sebe, kakvi god da bili.

Kako? Poštovanje nisu samo riječi ili geste.

To je stav, osjećaj, energija. Ako mi poštujemo život, i život će poštovati nas. To nikako ne znači da će sve ići lako i jednostavno kako bismo možda htjeli ili kako očekujemo. O ne. Problemi su tu, da se kroz njih razvijamo i učimo. Ali biti poštovan i poštovati sebe, život i druge je temeljna ljudska vrijednost koja se, nažalost, izgubila putem. Poštovanjem sebe nikada nećemo pristati na nešto što je protiv nas i naših osjećaja, radit ćemo i živjeti u skladu sa prirodom.

Znam da društvo danas zna biti dosta krvoločno i da se vjerojatno pitate kako takvo društvo /osobe poštovati. Poštujte sebe! Krenite iz ove točke i svoj dan krojite prema tom modelu, a tada će se i sve ostalo prema tom modelu na neki način presložiti. Ne čekajte da drugi poštuju vas! Poštujte sebe! Nahranite svoj duh, osjećaje, misli i tijelo onim što je kvalitetno i vrijedno. Zaštitite se od onoga što je loše ili vam šteti ili se maknite od toga. Pokušajte svaki dan biti bar malo bolja verzija sebe nego što ste bili jučer.

Postavite si izazov: tjedan dana, mjesec dana, nije bitno, koliko god želite, da svaki dan budete bar malo bolja verzija sebe nego dan prije. Kako? Tako da se poštujete, pratite svoje granice i kada se nađete na svojoj granici, malo ju pomaknete ako je preuska, ili ju ojačate ako je labava.

Skip to content