Novosti

Poziv na edukaciju:„Važne smjernice u radu s osobama koje imaju poremećaj hranjenja“ 

Otvorene prijave!

Društvo psihologa Istre najavljuje jednodnevnu edukaciju „Važne smjernice u radu s osobama koje imaju poremećaj hranjenja“, koju će voditi Ivana Kurtov, socijalna pedagoginja, certificirana Mindfulness i Joga učiteljica te edukantica geštalt psihoterapije, voditeljica Kind when hard programa.

Edukacija će se održati u petak, 03. ožujka, 2023., od 09:30 do 17:00 sati u Hotelu Lovac u Pazinu.

Važna napomena: Ovisno o interesu, otvorit će se i dodatna grupa u subotu, 25. ožujka 2023., a za koju obavezno morate prijaviti interes putem iste prijavne ankete.

Edukacija „Važne smjernice u radu s osobama koje imaju poremećaj hranjenja“ omogućava podršku i znanje o tome kako raditi s osobama koje imaju poremećaj hranjenja. Namijenjena je psihoterapeutima i ostalim stručnjacima koji u svom radu imaju ili mogu imati iskustvo rada s poremećajima hranjenja. Edukacija je nastala iz velike potrebe da se znanje o poremećajima hranjenja proširi i omogući upravo onima koji sudjeluju u oporavku od samog poremećaja. Danas nam je poznato kako je prevalencija poremećaja hranjenja u Hrvatskoj sve veća, stoga je važno omogućiti educiranje o tome kako se odnositi prema poremećaju. Radi se o vrlo ozbiljnom mentalnom poremećaju koji utječe na osobe različite dobi i spola.

Kao i kod drugih poremećaja, što se ranije utječe na liječenje poremećaja, povećava se mogućnost oporavka. Kako bismo podržali naše klijente, jako je važno bolje razumjeti poremećaje hranjenja. To uključuje poznavanje različitih vrsta i njihovo izmjenjivanje u jednom tijeku poremećaja. Uz to i poznavanje rizičnih čimbenika u razvijanju poremećaja hranjenja te zaštitnih čimbenika koji mogu olakšati oporavak. Iznad svega, kako komunicirati s osobom koja ima poremećaj hranjenja kako bi imala sigurno iskustvo terapije i veću šansu za oporavkom. Poremećaji hranjenja prvotno obnašaju funkciju prsluka za spašavanjem u nesigurnim i prijetećim životnim okruženjima. Ako je i terapijsko okruženje nesigurno za osobu s poremećajem hranjenja, može se pojačati potreba za zadržavanjem simptoma poremećaja.

Edukacija će kroz 6 sati rada omogućiti stručnjacima priliku da se bolje upoznaju s poremećajima hranjenja, da usvoje osnovne smjernice za sigurnu komunikaciju oko simptoma (hrana, tijelo, vježbanje,…) i emocija te da se stvori krug podrške među stručnjacima koji mogu dijeliti znanja i razmjenjivati iskustva. Živimo u izazovnom vremenu koje svakodnevno nameće nerealne ideale ljepote, uspješnosti, hranjenja, produktivnosti i rada na sebi. Stoga je važno da kao stručnjaci razumijemo sve te promjene i provjerimo svoja vlastita uvjerenja o istome kako ne bismo negativno interferirali na terapeutski/savjetodavni proces.

Glavne teme edukacije:

 • Kako prepoznati različite vrste poremećaja hranjenja
 • Prepoznavanje razlike između zdravog i nezdravog odnosa prema hrani, tijelu, vježbanju
 • Razumijevanje faza promjene u liječenju poremećaja hranjenja (ponovno vraćanje simptoma) te kako komunicirati s obzirom na faze
 • Prepoznavanje kada unutarnji dijalog (poremećaj – osoba) uskoči u dijalog terapeut-klijent i kako se nositi s time (zamke poremećaja)
 • Kako komunicirati o hrani, tijelu, izgledu, uspješnosti na siguran način
 • Kako komunicirati o simptomima na siguran način
 • Kako omogućiti siguran terapeutski prostor (fizički)
 • Važnost multidisciplinarnog tima i kako krenuti
 • Osvještavanje i preispitivanje vlastitog odnosa prema hrani i tijelu te kako to nesvjesno komuniciramo
 • Rasprava i praktične vježbe tijekom edukacije

Cilj jednodnevne edukacije je:

– omogućiti stručnjacima potrebno znanje, svjesnost i vještine u radu s poremećajima hranjenja kako bi se što adekvatnije mogli nositi s izazovima u radu
– podržati stručnjake na ovom maglovitom putu prema shvaćanju poremećaja hranjenja te da se time omogući sigurnija pomoć i podrška osobama s poremećajima hranjenja
– osvijestiti svoj odnos prema hrani i tijelu kako bi maknuli s puta vlastite blokade i time omogućili sigurno okruženje osobama koje pate od poremećaja hranjenja

Edukacija je namijenjena:

– stručnjacima za psihičko i tjelesno zdravlje, pomagačkim zanimanjima, odgojno-obrazovnim djelatnicima i drugim stručnjacima koji se u svojem savjetodavnom ili terapijskom radu susreću s osobama oboljelim od poremećaja hranjenja

Nakon završene edukacije moći ćete:

 • prepoznati simptome poremećaja hranjenja
 • prepoznati komunikaciju o hrani, izgledu, tijelu u terapiji/savjetovanju i imaš osnovne komunikacijske smjernice kako se odnositi prema tome
 • stvoriti sigurno fizičko okruženje za svoje klijente (+ lista ideja kako to učiniti)
 • prepoznati kako na siguran način komunicirati o simptomima da osoba bude podržana (cilj je smanjiti mogućnost trigeriranja)
 • imati jasniji vlastiti odnos s hranom i tijelom i spremnost krenuti prema svojoj unutarnjoj promjeni (u slučaju da osjećaš potrebu za time)
 • osjećati se podržano i hrabrije u načinu na koji komunicirati s osobom koja ima poremećaj hranjenja
 • razumjeti funkciju multidisciplinarnog tima kod oporavka od poremećaja hranjenja

Dodatno:

 • sudionici/ce edukacije imaju mogućnost supervizije s dugogodišnjom psihoterapeutkinjom u vezi poremećaja hranjenja (trošak nije uključen u edukaciju)

Kotizacija:

Za članove/ice DPI-ja: 110,00 EUR (828,80 HRK prema fiksnom tečaju konverzije)
Za ostale sudionike/ce: 120,00 EUR (904,14 HRK prema fiksnom tečaju konverzije)
*Izdavanje e-računa se dodatno naplaćuje (na ukupni iznos kotizacije) 5,00 EUR.

Kotizacija uključuje:

 • 6 radnih sati edukacije: teoriju, vježbe i rasprave u vodstvu stručnjakinje
 • pisane materijale
 • e-book
 • potvrdu o sudjelovanju
 • dvije pauze za kavu i ručak
 • prijavu edukacije Hrvatskoj psihološkoj komori

Broj sudionika_ca je ograničen, a prijave su obavezne putem ove ankete do 25. veljače 2023.

Za dodatne informacije, javite nam se na dpi@dpi.hr

O voditeljici: Ivana Kurtov

Ivana Kurtov je diplomirana socijalna pedagoginja, certificirana Mindfulness i Joga učiteljica te edukantica geštalt psihoterapije.

Iskustvo rada s poremećajima hranjenja stječe pri Centru BEA gdje provodi istraživanje „Utjecaj primjene mindfulness tehnika u tretmanu osoba s poremećajem hranjenja“, u Dnevnoj bolnici H(RANA) te u Centru Eating Disorder Victoria (Australija). Svoje iskustvo temelji na radu s osobama u oporavku od poremećaja hranjenja, s njihovim obiteljima/značajnim drugima te educirajući stručne službe.

Nakon završenog fakulteta radi u psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan. Nakon toga se odlučuje za odlazak u Australiju gdje se educira o terapijskoj jogi te prolazi prakse i dodatne edukacije o poremećajima hranjenja. Trenutno je pokrenula svoj posao provodeći savjetovanja, edukacije i programe na području psihofizičkog zdravlja pod nazivom Kind When Hard. Nastavlja suradnju s prepoznatim centrima (Centar BEA, H(RANA)) u području poremećaja hranjenja.

Dodatne edukacije iz područja poremećaja hranjenja: ‘Sense-ability’: Sensory Approaches & Eating Disorders workshop Alex Hillman, Eating Disorders Victoria (EDV), Eating Disorders: Understand, Recognize, Act. A workshop for fitness professionals Eating Disorders Victoria (EDV), Workshop Prevention and eating disorder treatment – New Approaches and Challenges Faculty of Education and Rehabilitation Sciences (ERFCON 2017), “Eating disorder treatment – The New Maudsley approach” Psychiatric Hospital “Sveti Ivan” and Center BEA

Skip to content