Publikacije

Publikacije

 • Psikoza – glasilo Društva
  Izišlo 9 brojeva.
 • Konferencijska krojačnica (2002.) – posebno izdanje Psikoze
  Autor/ice: Neala Ambrosi-Randić, Nataša Basanić Čuš, Sonja Grozić Živolić, Dževdet Hadžiselimović, Gioia Mikluš (likovna urednica), Marlena Plavšić (urednica), Vesna Rusijan Ljuština Recenzent: Vladimir Kolesarić
  Knjiga prikazuje informacije, natuknice, detalje i dojmove o organiziranju konferencije psihologa iz perspektive organizacijskog odbora IX. Konferencije hrvatskih psihologa koju je organiziralo Društvo psihologa Istre. Publikacija je predstavljena na X. Konferenciji hrvatskih psihologa na Plitvicama.
 • U sjeni ladonje: slika starenja u Istri (2005.)
  Autorice: Marlena Plavšić i Neala Ambrosi-Randić Recenzentica: Jasminka Despot Lučanin
  Knjiga prikazuje rezultate istraživanja o stanju, potrebama i zadovoljstvu životom osoba starijih od 60 godina u Istarskoj županiji. Nastala je kao rezultat rada na projektu “Ispitivanje stanje, potreba i kvalitete življenja starijih osoba u Istarskoj županiji”. Publikacija je predstavljena na XIII. Konferenciji hrvatskih psihologa u Osijeku te u svim gradovima Istarske županije.
 • Uspješno starenje (2006./2007.)
  Autorice: Marlena Plavšić i Neala Ambrosi-Randić Recenzentice: Jasminka Despot Lučanin i Majda Rijavec Izdavači: Društvo psihologa Istre, Istarska županija i Sveučilište Jurja Dobrile
  Knjiga prikazuje istraživanje specifičnih strategija koje starije osobe primjenjuju pri postizanju životnih ciljeva. Jedan je od ciljeva knjige doprinijeti boljem razumijevanju pojava i procesa ključnih za stariju dob te podržati i promovirati životni stil koji povećava kvalitetu života i osjećaj dobrobiti. Knjiga je strukturirana u sedam poglavlja: uvod (o projektu i metodologiji), koncept uspješnog starenja, tri stupa zdravog starenja (zdrava prehrana, tjelesna aktivnost i životni optimizam), strategije uspješnog starenja (selekcija, optimizacija, kompenzacija), sreća i zadovoljstvo, mudrost i smisao života te šest životnih priča.
  Knjigu po cijeni od 109,00 kn možete kupiti:
 • Psihologija – mediji – etika: iskustva i promišljanja za bolju suradnju (2009.)
  Uredili: Dževdet Hadžiselimović, Marlena Plavšić, Jasenka Pregrad, Vesna Rusijan Ljuština Recenzenti: Vladimir Kolesarić i Marijana Grbeša Izdavači: Društvo psihologa Istre i Naklada Slap
  Knjiga je namijenjena psiholozima, novinarima, studentima tih struka, vlasnicima medija i stručnjacima koji se bave obrazovanjem. Osnovi joj je cilj pružiti im podršku – u znanju, stavu i donošenju etični(ji)h odluka isticanjem prednosti dobre suradnje psihologa i medija, pojašnjavanjem važnosti medijske pismenosti te davanjem nekih praktičnih uputa o tome što mogu (bolje) učiniti u susretu ovih struka. Tekstovi 19 autor/ica organizirani su u poglavlja: Kolektivni voajerizam (predgovor), Osnovni sastojci i začini (uvod), 1. poglavlje: Nakon gašenja konferencije, pale se ideje (o posljedicama konferencije “Psihologija-mediji-etika”), 2. poglavlje: Oči širom zatvorene (o medijskoj pismenosti), 3. poglavlje: Za sigurnije hodanje medijima (o poukama iz suradnje psihologa s medijima), 4. poglavlje: S ovu i s onu stranu medija (o poukama iz suradnje novinara s psiholozima) te 5. poglavlje: Novi mediji – rastuće nepoznato (o internetu i internautima kroz medij, tehnologiju i etičnost).
  Knjigu po cijeni od 100,00 kn možete kupiti:
 • Besplatno knjigu možete preuzeti ovdje.
  Korice knjige.

Promišljanje psihologije: monografija o Dževdetu Hadžiselimoviću (2014.)

Autorica: Neala Ambrosi Randić
Recenzenti: Majda Rijavec i Vladimir Kolesarić
Izdavač: Društvo psihologa Istre
Monografija na oko 140 stranica prikazuje stručni i znanstveni rad jednog od najpoznatijih pulskih i istarskih psihologa, Dževdeta Hadžiselimovića kroz njegovih 50 godina bavljenja psihologijom, od kojih je gotovo cjelokupan radni staž proveden u Puli i Istri.
Knjiga sadrži i podatke iz njegovog životopisa, osvrt na njegov savjetodavni i humanitarni rad, dobivene nagrade i priznanja te bibliografiju i album fotografija.
Ovim djelom Društvo psihologa Istre želi prikazati kako se u jednom radnom vijeku i mirovini pojedinac može baviti svojom strukom, biti raznovrstan u njoj i ostaviti važno nasljeđe u zajednici kroz suradnju s drugim strukama i s medijima te kroz osluškivanje važnih tema.

Besplatno knjigu možete preuzeti ovdje.

Klima se mijenja, a mi… (2015.)

Autor: Dževdet Hadžiselimović
Recenzenti: Neala Ambrosi Randić, Livija Knaflič i Ana Karlović
Izdavač: Dževdet Hadžiselimović i Društvo psihologa Istre
Knjiga predstavlja zbirku članaka, većim dijelom već ranije objavljenih na www.scribd.com i www.dpi.hr. Tri su članka objavljena i u “Psihologu”, magazinu Hrvatskog psihološkog društva. Neki su od njih kratki izvještaji o istraživanjima. Budući da su članci napisani u protekle tri-četiri godine, imaju i obilježje svojevrsnog dnevnika klimatskih promjena, odnosno njihovih manje ili više razornih učinaka u pojedinim dijelovima svijeta. Prvi je napisan u studenom 2011., a posljednji u lipnju 2015. godine. Knjiga sadrži i mali rječnik o klimatskim promjenama.
Knjigu po cijeni od 80,00 kn možete naručiti e-poštom na dzevdeth@mail.inet.hr> ili na adresu autora – Krležina 35, 52100 Pula.
Plaćanje se vrši na račun Društva psihologa Istre, I.Matetića Ronjgova 1, 52100 Pula, IBAN HR0323400091118004715.

Besplatno je možete preuzeti ovdje.

Skip to content