Novosti

U Pazinu osnovan Centar za mentalno zdravlje Vijal

U srijedu, 18. listopada, grad Pazin postao je bogatiji za još jednu udrugu. Centar za mentalno zdravlje Vijal svojevrsni je nastavak rada i djelatnosti Savjetovališta za brak i obitelj Pazin. 

Osnivačice Centra za mentalno zdravlje Vijal pazinske su pedagoginje, psihologinje i psihoterapeutkinje pod supervizijom – Barbara Močibob Šperanda, Iva Luk, Neva Ljuština Zgrablić, Valentina Rabar Matković i Tina Gregorović Hlušička. 

Temeljni cilj Vijala jest stvarati prilike i uvjete za jačanje mentalnog zdravlja svih članova zajednice, prvenstveno putem pružanja individualnih, partnerskih i grupnih savjetodavnih usluga te nuđenjem psihoedukativnog znanja, organiziranjem radionica, tribina, okruglih stolova, javnih predavanja, seminara i drugih oblika edukacije.

Ime „Vijal“ zapravo je stari naziv za Šetalište Pazinske gimnazije. To je mjesto susreta različitih generacija, mjesto druženja, povezivanja, zajedničke brige i brige zajednice o svojim članovima. Na Šetalištu se odgojilo mnogo Pazinjana, a svatko od nas, u različitoj dobi, upravo je na Šetalištu prolazio kroz neku svoju dilemu, brigu, dvojbu, tegobu, zadatak, a možda mu je ono, svojim mirom i posebnošću, ponudilo utjehu i krilo. Šetalište je i mjesto povezivanja zdravstvenih, odgojno-obrazovnih, kulturnih i civilnih ustanova i organizacija. Upravo takvim vidimo i naš Vijal; kao priliku za povezivanje umjesto otuđenosti, za podršku umjesto osude, za mir umjesto kaosa. U Vijalu želimo naglasiti da je put važniji od odredišta, i da upravo to čini osnovan koncept mentalnog zdravlja.“, istaknuto je na Osnivačkoj skupštini. 

Udruga sa svojim radom započinje od 01.01.2024. godine, do kada će nastaviti funkcionirati dosadašnje Savjetovalište za brak i obitelj Pazin. Kontakt i više informacija možete pronaći ovdje

Obzirom da su čak tri osnivačice – Neva, Valentina i Tina, članice Društva psihologa Istre, mi smo izuzetno ponosni što u našim redovima postoje ovako mlade, ambiciozne i proaktivne članice. Čestitke cure! embarassed

Skip to content