Novosti

Udomiteljstvo je, pored posvojenja, jedan od najplemenitijih oblika zaštite najranjivijih članova društva, djece

Prenosimo članak objavljen u Glasu Istre u sklopu 15. Tjedna psihologije. Tekst je objavljen uz dozvolu autorica, Ida Kekić Brljafa dipl. psihologinja i Sanja Franković Batelić, dipl. socijalna radnica

U životu nam nitko ne pruža toliko ljubavi, razumijevanja i oslonac kao naša obitelj, bila ona biološka ili odabrana. Svatko od nas želi pripadati nekoj zajednici, a kada nam ta zajednica pruža bezuvjetnu ljubav, razumijevanje, podršku i osjećaj sigurnosti znamo da imamo pravu obitelj. S vremena na vrijeme svi imamo teške dane ili nevolje koje nas muče i baš je u takvim situacijama obitelj najpotrebnija da nas bodri, vjeruje u nas i pomogne da prebrodimo sve loše trenutke. Sve to čini sretne dane s obitelji još sretnijima i pokazuje nam koliko bi naš život bez njih bio težak i usamljen.

Obitelj nisu samo naši roditelji i osobe s kojima smo u krvnom srodstvu. Mnogi su sami stvorili svoju obitelj tako što su se okružili voljenim ljudima, a neki su, ne svojim izborom, dobili nove obitelji. Sreća da takve obitelji postoje. Riječ je o udomiteljskim obiteljima koje su na žalost na području Istre u malom broju, zbog čega djeca i starije osobe nerijetko odlaze izvan svog rodnog područja.

Djeca se najčešće izdvajaju iz obitelji radi zanemarivanja, poremećenih obiteljskih odnosa, siromaštva, napuštanja, zlostavljanja, kroničnih bolesti roditelja ili djece te smrti roditelja. Ta su djeca vrlo često s puno problema i traumatizirana te im je potrebno pružati puno pažnje, podrške, razumijevanja, sigurno vođenje, ljubav i prihvaćanje. Da bi zacijelili rane potrebna im je nova obitelj, novo utočište, sigurna luka.

Udomiteljstvo je, pored posvojenja, jedan od najplemenitijih oblika zaštite najranjivijih članova društva, djece. Udomljavanje je pružanje mogućnosti djetetu da odrasta, razvija se i stječe životne vrijednosti u novoj obitelji. Udomiteljstvo je prihvatljiviji oblik skrbiod institucije, a za djecu do treće godine i jedini preporučeni oblik skrbi ukoliko se dijete izdvaja iz vlastite obitelji.

Djeci treba pružiti sigurno mjesto za odrastanje i razvoj dok se njihovim roditeljima pruža stručna pomoć i podrška kako bi unaprijedili životne uvjete i roditeljske vještine da bi se djeca mogla vratiti u obitelj. S obzirom na toplinu, brigu i pažnju te iskustvo života u zdravom obiteljskom okruženju koje dijete može dobiti u udomiteljskoj obitelji, takva se skrb sve više naglašava i preporučuje.

Odrasle se osobe, kada dođu u situaciju da više ne mogu brinuti o sebi, kada njihova djeca, pored svih životnih izazova, ne stignu i ne mogu sami brinuti o svojim roditeljima, također smještaju u ustanovu ili udomiteljsku obitelj.

Osoba koja želi postati udomitelj, prije donošenja ovako važne odluke, mora sebi postaviti nekoliko pitanja: Zašto želi postati udomitelj?, Što očekuje od sebe u toj ulozi? Koja su mu očekivanja vezana za dijete/ odraslu osobu kojima može postati udomitelj?, Kako će se njegov život dugoročno promijeniti ovim činom?, Kako će udomiteljstvo utjecati na dinamiku njegove obitelji, posebno djecu?, Prihvaćaju li svi članovi obitelji podjednako udomiteljstvo?, Kako ću se ja i članovi moje obitelji nositi s teškim emocijama kada se dijete koje je udomljeno nakon nekog vremena vrati svojoj biološkoj obitelji?

Nakon što se dobro informira i promišljeno donese ovu plemenitu, ali i odgovornu odluku, osoba koja želi postati udomitelj podnosi zahtjev za pokretanje postupka dobivanja dozvole u Centru za socijalnu skrb gdje će dobiti i sve ostale informacije vezane uz ovaj proces. Na kraju ovog puta, koji izgleda složen i zahtjevan, ali je neophodan, uz pripremu na smještaj djeteta ili starije osobe, postajete nečija obitelj.

Uz to što je udomiteljstvo velika odgovornost veliki je i izazov. Dajući nekome toplinu svog doma dajemo mu priliku za bolju i sretniju budućnost, ili za miran i dostojanstven život na kraju svog životnog puta. S obzirom na funkciju udomiteljstva u zbrinjavanju najosjetljivijih skupina korisnika, to je regulirano Zakonom o udomiteljstvu, Zakonom o socijalnoj skrbi i Obiteljskim zakonom. S ciljem boljeg reguliranja udomiteljstva u pripremi je i novi Zakon o udomiteljstvu.

 

Otvoriti srce za ovako plemeniti zadatak dokaz je spremnosti da ovaj svijet zaista učinimo boljim mjestom za život i vratimo osmjeh onima koji su ga na trenutak izgubili. Udomiteljstvo nekim ljudima vraća smisao života.

Skip to content