Novosti

Vrijeme promjena: Kako u organizacije vratiti osjećaj sigurnosti?

Tekst preuzet s portala Glas Istre (objavljen u Tjednu psihologije 2023.). Autorica: Tihana Fontana, mag. psych., stručna suradnica za ljudske potencijale u Sinapsi

“Panta rhei” – Heraklitova izreka da stalna na tom svijetu samo mijena jest, u današnjici ispunjenoj neizvjesnostima, aktualnija je no ikad. Evolucijski je poznato da su preživljavali samo oni koji su se uspjeli prilagoditi promjenama. Istovremeno, sva živa bića, a tako i čovjek, teže osjećaju sigurnosti. Kako pomiriti ta dva, naizgled, suprotna kraja?

Na današnjem tržištu (i u svijetu općenito) najuspješniji su upravo oni pojedinci i organizacije koji uspješno vode promjene. Od stava sve kreće! Važno je, za početak, osvijestiti kakav stav i uvjerenja imamo vezano uz promjene.

Ako primijetimo da nas ona ograničavaju, teže ćemo prihvatiti promjene. Jedno od uvjerenja koje je podržavajuće i koje može pomoći u tom procesu je da se promjena ne događa samo tako, već se promjena mora voditi.

Sama činjenica da promjene ne upravljanju nama, već mi upravljamo njima, može nam biti ohrabrujuća i motivirajuća. Osjećaji odgovornosti i kontrole koje bismo tada mogli osjetiti mogli bi nas dodatno gurati naprijed i učinkovito usmjeriti naše vrlo važne resurse – vrijeme i energiju.

Za vođenje promjena važno je imati dugoročnu perspektivu i cilj – kuda idemo i gdje želimo stići? Taj “pogled u budućnost” treba biti pozitivan, kako se ne bismo “ukopali” i zadržali na mjestu bez promjene i bez napretka na bolje.

Kako olakšati proces promjena unutar tima ili organizacije koju vodite?

Ako ste voditelj/ica tima, već ste svjesni da imate vrlo važnu ulogu. A u procesu promjena i dva izazovna zadatka: raditi osobno na prihvaćanju promjena, a istovremeno biti facilitator i motivator svom timu.

Čime se trebate voditi kako biste u tome uspjeli i pomogli svom timu da ponovno uspostavi potrebnu ravnotežu i osjećaj sigurnosti? Budite vidljivi, dostupni i zainteresirani za svoje zaposlenike. Budite transparentni i iskreni: Podijelite s članovima tima koje informacije imate, što se mijenja, što je poznato i kada očekivati promjene. Pokažite svom timu pozitivan stav i otvorenost za povratne informacije.

Pokažite (iskrenu) empatiju, potaknite podršku i slavite postignuća (čak i manja!). Osigurajte više strukture kroz definiranje kratkoročnih ciljeva, vremenskih okvira i prioriteta. Dajte članovima veći utjecaj određujući odgovarajuću razinu ovlasti koju ćete dodijeliti, uzimajući u obzir trenutnu razinu iskustva, sposobnosti i težinu zadatka.

Osigurajte izazovne zadatke i mogućnosti za podučavanje članova kako bi mogli rasti i razvijati svoje kompetencije. Dajte zaposlenicima veću fleksibilnost i autonomiju na poslu da imaju priliku brinuti se o sebi i preuzeti kontrolu. Omogućite zaposlenicima (formalne i neformalne) prilike da ispričaju svoje priče i izraze svoje osjećaje. Produktivnost se u početku može smanjiti, međutim, omogućavanje ventilacije može ubrzati vraćanje fokusa na posao. Pokažite zahvalnost i poštovanje te odajte priznanje članovima tima za njihov doprinos.

Svatko je u stanju promijeniti se i unaprijediti svoj posao. Možda trenutno ne vidite u promjeni izazov, no to ne znači da ga ne možete otkriti. Što prije otkrijete što vam promjena može donijeti i sama korist od nje bit će veća.

“Ako promijenite način na koji gledate na stvari, stvari na koje gledate se mijenjaju.” (Wayne Dyer)

Skip to content