Poziv na panel raspravu: “Što poduzetnicama treba (iz psihološke perspektive?)”

by | Nov 10, 2022 | Sve novosti, Vijesti i aktivnosti DPI-ja, Vijesti za građane / građanke, Vijesti za stručnjake / stručnjakinje

Uoči obilježavanja Svjetskog dana poduzetnica

Žensko poduzetništvo odlikuju mnoge prepreke i ograničenja, ali i specifičnosti koji su posljedica kulture, odgoja te još uvijek prisutnih stereotipa s jedne strane, ali i privatnih uloga žena s druge strane.

Globalizacija, ubrzani razvoj tehnologije i promjene stavova društva vezanih uz rodno izjednačavanje imaju izravni utjecaj na razvoj poslovne kreativnosti, poduzetničkog potencijala žena u pokretanju samostalnih poslovnih pothvata i preuzimanja upravljačkih pozicija. Međutim, žene se češće odlučuju na poduzetničku aktivnost u okviru neproizvodnih djelatnosti, a koje kao takve nisu strateški interes Europske unije niti Republike Hrvatske te žene u poduzetništvu još uvijek prati otežani pristup izvorima financiranja.

U sferi poduzetništva u Hrvatskoj žene su u manjini, oko 30% od ukupnog broja, a razlozi su socijalni, ekonomski, politički. Ipak, trendovi se mijenjaju na bolje te broj poduzetnica raste.

Iako je općenito Hrvatska povoljna zemlja za razvoj ženskog poduzetništva, Hrvatska je još uvijek patrijarhalno, relativno netolerantno, društvo pa se promjene u pristupu prema ulozi žena u poduzetništvu mogu očekivati tek kroz buduće generacije. U tom procesu važno je obrazovanje žena, razvoj samosvijesti, samopouzdanja, spremnosti za samostalno vođenje poslova te brisanje rodnih razlika.

Uz to, još uvijek su prisutni mnogi problemi i prepreke koje je potrebno otkloniti kako bi podrška institucija i okoline bila kontinuirana i sustavna, a pristup financijskim resursima lakši.

Kako bi podržali snage i prilike za razvoj i podršku ženskom poduzetništvu, Društvo psihologa Istre uoči Svjetskog dana poduzetnica, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom – ŽK Pula te Hrvatskom udrugom poslovnih žena KRUG – Ogranak Istra, organizira panel raspravu “Što poduzetnicama treba (iz psihološke perspektive)?”.

Panel rasprava održat će se u četvrtak, 17. studenog 2022., od 11 do 13 sati u dvorani Hrvatske gospodarske komore – ŽK Pula (Carrarina ul. 5, 52100, Pula). Nakon panela, pozivamo sudionice na neformalno druženje uz ručak. (Zbog rezervacije sjedećih mjesta, molimo sve zainteresirane za ručak da nam se jave na mail dpi@dpi.hr.)

Na panelu će se raspravljati o tržištu i rodnim razlikama, suradnji psihologa/inja i poduzetnica, motivaciji, samosvijesti, samopouzdanju, postavljanju osobnih granica, stresu, ravnoteži osobnog i poslovnog života, kao i o izazovima i podršci u svijetu (ženskog) poduzetništva.

Panelistice

Događaj će moderirati Tihana Fontana, tajnica Društva psihologa Istre i stručna suradnica za ljudske potencijale u Sinapsi.

Panelistice su psihologinje poduzetnice članice Društva psihologa Istre:

– Nina Bilić iz Meliorisa, obrta za poslovno i osobno savjetovanje i edukaciju, psihologinja, kognitivno bihevioralna terapeutkinja pod supervizijom, posebno ovlaštenje za rad psihologa u medicini rada, voditeljica yoge i pilatesa
Melioris je osnovan kao prvi korak u ostvarenju sna, kako bi Nina podijelila svoja znanja i iskustva s drugima, pomogla društvu na stručan i učinkovit način, pogotovo u današnje doba kada je potreba za psihološkom pomoći sve glasnija. U svome radu stavlja naglasak na sveobuhvatan pristup pojedincu djelujući kroz znanja iz psihoterapije, ali i usmjeravanja na tjelesno, što predstavlja holistički pristup pojedincu, njegujući i um i tijelo. Vizija daljnjeg razvoja Meliorisa ide u smjeru pružanja podrške teenagarima i odraslima kroz individualne i grupne susrete, provođenja tjelovježbi s naglaskom na psihološki aspekt vježbi, provođenja radionica ostvarivanja života vrijednog življenja.

– Sanja Matijaš iz Momentuma, obrta za savjetovanje, psihologinja, (H)NLP master
Momentum je otvoren prije godinu dana, kao rezultat dugogodišnjeg promišljanja o osobnim željama i afinitetima te viziji vlastite budućnosti, u želji za slobodom i autentičnim doprinosom društvu. Momentum se bavi psihološkim savjetovanjem i edukacijom, kroz individualne seanse, radionice, predavanja i webinare za širu javnost.
Dio Momentuma je i @super.džezva profil na društvenim mrežama kroz koji se publici približava pojam mentalnog zdravlja, otvaraju vrata psihološke prakse i dijele Sanjine misli, ideje, osjećaji i odabiri kroz lagan, zabavan i istovremeno stručan sadržaj.
Cilj djelovanja je podržati ljude u ostvarenju njihovih potencijala jer Sanja vjeruje da svi imamo potencijal za sve (što želimo)!

– Vanja Prvulović iz Sinapse, obrta za poslovno i privatno savjetovanje i edukaciju, psihologinja, Gestalt psihoterapeutkinja, sa specijalizacijom za Gestalt konzultanticu za organizacije, Hogan konzultantica i Shema terapeutkinja pod supervizijom. Certificirana je za međunarodnu (H)NLP trenericu te trenericu u Brain-based leadershipu. Predsjednica Društva psihologa Istre.
Sinapsa je otvorena početkom 2014. godine kada je prepoznata potreba unutar Istarske županije za organizacijom koja pruža podršku u razvoju vještina potrebnih za učinkovitije poslovanje i osobni razvoj. Sinapsa funkcionira kao “vanjski HR” za organizacije koje su motivirane unaprijediti svoje poslovanje i povećati zadovoljstvo i učinkovitost zaposlenika, te posljedično vlastiti profit. Područja rada su: organizacijska dijagnostika, selekcija, psihološko profiliranje i centri procjene kompetencija zaposlenika/ica, mentorstvo menadžera/ica, razvoj timova kroz treninge i radionice, NLP akademija, coaching i savjetovanje.

– Sanja Subotić iz Perspktive, obrta za savjetovanje, edukaciju i podršku, psihologinja, sociologinja, (H)NLP master, Hipno coach i Mindfulness master
Perspektive će idući mjesec proslaviti godinu dana postojanja. Otvaranje Perspektiva dogodilo se kao odgovor na potrebu (pre)organizacije osobnog i poslovnog života i iz ideje promicanja psihologije i konkretnih tehnika za poboljšanje osobne dobrobiti. Kroz savjetovanja i radionice, individualno i grupno, uživo i online podržava osobni razvoj odraslih i tinejdžera.
Kao suvoditeljica provodi radionice Pomne samohipnoze i ciklus radionica Mindfulness caffe gdje polaznici upoznaju i uvježbavaju samohipnozu odnosno mindfulness praksu i načine korištenja ovih tehnika u različitim sferama života.

– Gordana Trošt-Lanča iz Reset zone, obrta za edukaciju i savjetovanje, psihologinja, (H)NLP master; poduzetnica koja osim u svom obrtu radi i u dječjem vrtiću kao stručna suradnica psihologinja
Reset zona je upravo proslavila svoj prvi rođendan. Kroz tih godinu dana fokus je najviše na online grupnim programima za osobni razvoj pojedinaca zainteresiranih za aktivno kreiranje svoje svakodnevice te svjesnog utjecaja na vlastitu kvalitetu života.
Teme kojima se Reset zona bavi su mindset, donošenje odluka te holistički pristup brizi o sebi. Upravo je ovo posljednje razlog zašto je Gordana ušla u partnerstvo s grafičkom dizajnericom te s njom kreirala Motivacijski kalendar za 2023. godinu “Brinem o sebi 365 dana”: kombinaciju zidnog kalendara i online platforme za kontinuiranu motivaciju na brigu o svom umu, duhu i tijelu.

 

Više informacija o prijavama

Događaj je namijenjen poduzetnicama i onima koje to namjeravaju postati, a za sudjelovanje je obavezna prijava do srijede, 16. studenog, 2022. godine putem poveznice: https://www.hgk.hr/forms/sto-poduzetnicama-treba-iz-psiholoske-perspektive

Sudjelovanje na događaju je besplatno, a obzirom da je događaj nezavisnog karaktera (nije financiran niti iz jednog izvora/ projekta), sudjelovanje na ručku nakon panel rasprave je o vlastiti trošak. (Zbog rezervacije sjedećih mjesta, molimo sve zainteresirane za ručak da nam se jave na mail dpi@dpi.hr)

Za dodatne informacije, javite se putem e-maila dpi@dpi.hr

Skip to content